Thursday, March 08, 2012

Aglio Olio Versi Cikedee

Hemm... Please excuse the awful photo hehehe.  The photo didn't do justice to the spaghetti (Huh, perasan huh?  Siapa lagi nak puji if not diri sendiri).  Ini kerana ianya diambil setelah saya makan sedikit hehehe.  What you see on the left is my version of Aglio Olio, original recipe is from here.

For this recipe I used 100g (1 packet) of Angel Hair pasta.  Ala yang kurus- kurus tak macam I tu hehehe.  Style akakkk masak is campak- campak, so kalau nak ejas mengikut citarasa, please, by all mean...

Another note, aku tak pakai air rebusan udang tu sebab nak bagi little princess makan.  She's alergic to seashells. 


Bahan- Bahan:
- 100g angel hair pasta (1 pack);
- 3-5 sudu besar olive oil;
- 15 ulas garlic (dikupas, dan cincang tapi jangan terlalu halus);
- 10 to 12 large prawns (shrimp), buang kulit dan rebus terlebih dahulu;
- 1 sudu kecil dried chilli flakes;- 30g Italian flat-leaf parsley, potong halus-halus
- sedikit broccoli dan asparagus (direbus terlebih dahulu sebab nak gaul je later on)
- salt (secukup rasa)

Cara- cara Memasak:
- Rebus pasta selama menurut arahan pada packet.  Tapi jangan tambah oil, tambah garam jer biar pasta tu sedikit masin supaya boleh kurangkan garam kemudian.  Keringkan dan simpan air rebusan.
- Panaskan olive oil, jangan terlalu panas takut garlic hangus.  Dah sederhana panas tu, masukkan garlic dan dried chilli flakes.  Kacau- kacau sket sampai brownish. 
- Tutup api.  Sementara masih panas, masukkan pasta, parsley yang dah dicincang tadi, sedikit garam (pepandai la agak), 1-2 sudu air rebusan pasta tadi.
- Last sekali tambah broccoli dan asparagus dan udang tadi, kacau- kacau sikit.

Dah sedia untuk dimakan.  Simple tapi sedap....

2 comments:

Hawa said...

rase lapar pulak...hehe

Diana Abdul Molok said...

jom makan ;-) kite lepas masak ni, ada la dalam 2 mangkuk makan haritu hahaha