Wednesday, April 25, 2012

Ustaz Don in the house!

Ni kira tahap takleh zoom dahni. Nampak tak Ustaz Don pakai suit hitam dan tie merah?
Kalau ada tengok tv Al-Hijrah mesti korang kenal Ustaz Don.  Slot yang aku biasa tengok hari Selasa, 9:30 malam kat TV Al-Hijrah, 30 minit bersama Ustaz Don (aku rasa +- iklan tak sampai pun 30 minit).  Tapi slot +- 30 minit tu memang aku hargai sangat- sangat sebab dapat le belajar agama sikit- sikit. 

Kebetulan semalam surau office aku adakan majlis ilmu selama 1 jam dengan beliau.  Apa lagi, balik office la taknak lepaskan peluang.  Ustaz Don cakap pasal aurat, aurat lelaki dan perempuan.  Memang dah kena sangat dah, bagi seorang yang macam aku yang susah sangat nak tutup aurat ni.  Pengajaran paling berharga. 

Antara pesanan Ustaz Don (tidak menurut turutan):

1.  Orang Islam kena tutup aurat, berhias dan bertakwa.
2.  Wajib kita kemaskan diri kita jangan biar selebet je sampai orang tak lalu tengok.
3.  Orang lelaki kena jaga mata.  Pompuan plak kena lah tutup aurat jangan bagi mata lelaki terbeliak. 
4.  Tapi dalam zaman modern yang mungkin susah nak jaga mata sebab pompuan buka aurat berleluasa, jadi jagalah 'kemaluan'.  As in, jangan berzina.
5.  Pompuan toksah la pakai tudung style nampak subang kat telinga.  Accesories yang boleh nampak adalah seperti subang, jam.  Tapi subang toksah la tunjuk (bagi pemakai tudung yang terkeluar telinga nak tunjuk subang).
6.  Tudung bonggol unta pon toksah la.
7.  Jangan pakai baju ketat!  Ooopsss.
8.  Lelaki aurat dari pusat ke lutut, so pakai seluar 'seteng' pon boleh la.  Tapi dalam arus modern ni dinasihatkan, pakai lah baju kalau mungkin badan tu boleh bikin wanita tertawan.  Toksah la buka baju. 
9.  Pakai apa pun, berhias macamana pun, janji menepati apa yang dituntut syariat.  (Contoh: tudung menutupi dada dan sebagainya.)
10.  Ada cerita sikit pasal kahwin, dan dia nasihatkan ibu- bapa untuk tolong anak- anak yang nak berkahwin.  Bila sampai umur yang boleh berkahwin, kahwin kan.  Toksah nak tunggu duit banyak la, habis belajar la.  Boleh elakkan zina berleluasa.

Tu antara yang beliau huraikan.  Seronok jugak dapat ikuti majlis ilmu macam ni.  Memang menarik!  Terbaik!


No comments: