Wanita berkerjaya (konon nye berkerjaya macam I ni, konon-konon hahaha) yang sentiasa bermuhasabah diri dalam mencapai kejayaan dalam dua- dua bidang kerjaya dan rumahtangga, macam ni lah. Kat office dah penat lelah bekerja, balik baru plan nak tapau anak dah cakap, 'allaaaaaaa Mommy masak lagi sedap. Mommy masak please please please'. Skrip tu sentiasa aje berulang kat rumah ni. Kadang kalau dah lewat sangat balik tak diturutkan jua.
I ni nak kata pandai masak memang takla... Dari kecik mak bebel, takut kena gulai dengan suami sendiri sebab tak pandai masak dan malas kedapur. Once upon a time punya kisah. Memang pemalas tahap dewa, dan tolong hidang aje. I bukan malas sangat pun, sebenarnya tapi sebab ada pe'el takleh ditegur hehehehee... Bila cara kita asyik salah mula la menjadi vitamin M itu.
Bila dah hidup sendiri, bujang, tekak pun dah tak larat nak makan meggi dan nak berjimat memang dah mula paksa diri masak sendiri. Masak, simpan freezer dan bawa bekal pegi keje. Ada lah juga kawan- kawan yang umpat belakang cakap kita ni boros hutang sana sini sampai makan pun kena bekal masa tu. Well, there were some truth in that too sebab I pernah melalui situasi ekonomi kurang baik lah buat seketika. Tapi makan makanan rumah ni ada kepuasan. Jimat, puas. Sedap tak sedap kau punya pasal.
Bukan senang tau, badan dah penat, otak dah lelah, balik nak masak lagi. Lagi nak fikir masak apa? Makan apa? I boleh la tak makan malam tapi budak-budak ni agaknya sehari tak makan malam hemmm mau longlai. Kuat makan they all ni. Penat kan jadi mak ni? Mak berkerjaya atau sepenuh masa sama je ada penat masing- masing lah. Everyone have their own challenges. Hati mesti kuat, badan mesti mantop hehehe.
EH, akak anak 3 ni dan kerja busy tahap gaban ni pun kalau bulan puasa ada sehari dua aje makanan beli kat param (pasar ramadan) ye. Makan puas, elakkan pembaziran. Tapi rajin terlebih ni cuma datang bulan puasa aje, sebab, i) Balik keje awal, ii) Kejar nak ambik anak takdan pergi Param pon... Mr B pon balik lambat.
Antara tips yang boleh di share kalau nak cuba memasak lepas balik keje (provided korang tak sampai rumah lepas pukul 8pm la kan) adalah,
-> Turunkan lauk pauk dari freezer ke chiller pagi-pagi sebelum pergi kerja.
-> Boleh siap- siap kopek bawang untuk masak seminggu. Bawang merah, putih, simpan dalam bekas kedap. Nak lagi cepat, blend je semua macam I hahahaa.
-> Kalau ada intention nak pakai cili kering, blend cili siap- siap every weekend. Masa blend tu, campur garam sikit, minyak dan air. Takyah pakai cili boh kat kedai. Tak sedappp.
-> Sayur boleh makan salad aje. Takyah nak bergoreng bagai kalau dah malas sangat.
Kalau I, hari kerja memang kalau masak (which is very rare now sebab balik lambat sangat), memang takde masak beria. Kiranya takde lah nak jumpa gulai ke, kari ke nasi arab ke sangat. Ada, bukan takde tapi jarang. Tekak dah tua ni lain. Mostly goreng kunyit, pan fry / grill. Stick to simple dishes ehehe. Tapi mostly nasi, sebab Ayesha adalah pemakan nasi tegar. Contoh ayam goreng kunyit bawah ni, senang dan cepat. Jangan marah ek, masak campak- campak ikut cara sendiri.
Bahan:
1) Ayam - potong dadu.
2) Garam.
3) Kunyit.
4) Minyak untuk mengoreng.
5) Bawang merah dan bawang holland (hiris) - aku pakai banyak sebab husband suka bawang.
6) Kacang panjang, carrot, potong lah ikut cara sendiri, dan masuk ajelah apa sayur korang suka.
Cara:
1) Gaul ayam bersama garam dan kunyit, goreng dengan api sederhana.
2) Once ayam dah masak, masukkan bawang, sayur dalam kuali masa api tengah on lagi.
3) Dah masak sayur dan bawang tu, toskan. Kat atas tu, kitchen roll abis tu lah jadi berminyak hehehee. Tos pakai penapis aje macam tak jalan pulak. Hemmm.
Pastu hidang... Licin anak- anak makan. Mak sempat makan cubit- cubit aje. Takpe sebab mak dah berikrar siang tadi takmo makan nasi dah malam. Minus, of course the vegetables. What have I gotta do to make them eat veges, I still wonder. Hemmmm.
No comments:
Post a Comment