Tuesday, February 28, 2012

Mommy's latest purchase: Child's Safety Gate

Last weekend I decided to install the safety gate di antara my living room dan juga kitchen.  Ayesha Amani sekarang ni suka selongkar tong sampah, dan disebabkan the recent incidents where she put mosquitos mat inside her mouth, telah menginsafkan Mommy (hahaha).  Most recent?  Di nak tarik sudip dari kuali yang ada minyak panas!!!! Scary, huh? 

Sebelum beli the one yang dalam photo kat bawah ni, actually dah survey online, harga dalam RM160+ and above (depending on brands, ada My Dear, ada Lindam.  Boleh tengok kat Little Whiz kalau berkenan.  Pergi kedai barangan baby, Twins Baby yang dekat Balakong tu, harga dia lebih kurang je, RM259.90 and kalau nak install extension (after a certain width, ko kena letak extension, sebab kalau tak no use)- this was RM69.00 (branded sikit la, brand Lindam).  Tapi masa tu, dekat Twins Baby dah tak ada stock.  Makanye tak beli... Tapi I bought a diaper bag kaler merah you hahaha.  Very convenient nanti I upload gambar. 

Anyway, that weekend sementara tunggu my sister sampai rumah, I asked my husband to take me to one shop nearby our house.  Teringat pulak jiran cakap, dekat rumah ada satu kedai basikal where you can buy safety gate for RM100 jer.  Kedai tu ada jual basikal anak- anak, buaian dan sebagainya.  So we went there.

Kedai memang tak impressive lansung, kedai cinapek biasa je.  Buaian on display pun, net dia siap berkulat- kulat.  Tapi I learnt not to judge a book by its cover.  We went in anyway.  I asked the auntie for safety gate and she showed me two brands,  My Dear (RM140) and this other brand that I got (RM100).  But she said, My Dear one dah tak jual size kecik, so it won't fit our door.  Our measurement was 34 inches, which is lebih kurang 2 kaki 2.  So tak perlu extension, sebab yang I beli ni (brand dia is Pedypak) bole fit from 34 inches to 37 inches.  Nice huh?  

Warna putih, sikit lebih kurang je dengan Lindam punya.  Sangat mudah nak install, dan yang paling penting, bole dengar jeritan tak puas hati Ayesha sebab nak masuk dapur *evil laugh*.  

Now check out the two photos.  In my opinion, safety gate adalah pilihan yang sangat bijak (must watch to make sure she doesn't climb up the thing lah kan).  Tidak sama sekali memburukkan rumah sebab warna dia bukan, saya ulang, bukan warna besi buruk.   One of Mommy's smartest purchase?

Daddy cakap, "heyyy tunggu la I habis install baru ambik gambar!"

Tadaaaaa... Kira ok la kan!

10 comments:

Sobah Mariana Omar said...

Di.. Nak mintak tolong u beli untuk I.. Please..

Diana Abdul Molok said...

boleh... u measure dulu area yang u nak tu... sebab kalo panjang perlu kan extension :-)

mak I pon minat nak suruh belikan jugak nak pagar dapur dia.

Sobah Mariana Omar said...

Ok ok.. nanti i let u know. Bob keje kat KL kan ? Harris boleh pegi ambik kat dia nanti..

Sobah Mariana Omar said...

Di Sayang.. Takpe takpe.. I dah jumpa kedai yg jual safety gate ni. I dapat RM90 sebab I beli 2.

Nak letak kat tangga bawah and atas..

Anyway thanks Di..

Diana Abdul Molok said...

Oh murah muraah :-) Ok noted maria

Anonymous said...

sorii. i silent reader. i tgh carik safety gate murah2 ni. kt mne yer u beli?

Diana Abdul Molok said...

anonymous: i beli dekat batu 11 cheras, ada kedai baby. they have a few brands like this one and my dear yang murah-2.

Dell said...

Dear.. ada spesifik address x

Diana Abdul Molok said...

Dell, specific address untuk kedai tu ke? takde lak... its behind McD Bandar Tun Hussein Onn, same row as Mydin (just a few units away).

aboo ase said...

salam
hampir setahun berlalu,
agak2 kedai tu wujud lg dok cik D?