Wednesday, February 26, 2014

Maids

Saje nak ngomel sket... Pagi tadi dengar news kat radio pasal 2 kids slashed by their Indonesian maid.  Seram I, k, seram... sebab at the same time I ni tengah mengalami dilema nak fikirkan penempatan anak (sebab anak selalu sakit, and my work is badly affected.  Badly).  Sambil dok fikir, haruskah ambik maid, keluar plak news ni.  Sampai office, baca pulak alkesahnye kat sini, Two boys found with throats slit.  How devastating is that?  To come home, finding your kids, dead gone.

Setiap kali ada terfikir pasal nak ambik maid, mesti ada some kinda signs.  Trust me, I've heard more bad than good stories.  So does the news.  Belum penah la keluar berita, maid dapat hadiah banglo sebijik sebab menjadik excellent employee.  Kikiki.  Ade ke?

Banyak sebenarnya kita nak pertimbangkan sebelum ambik maid ni... Dari segi latar belakang nye... Bukan takat tengok gambo ni, fikir, e'eh kenan nye... kenan aiiii, cantik, manis... Fomema pon ok, takde health issues (tup tup jadi mcm maid mak kawan I, pecah usus kat rumah mak dia... turns out memang ada penyakit pon.)  Kau kena siasat la dulu latar belakang nye, emosi nye, kan... camno tu?  Mana pulak nak dapat independent review of your future maid nih?  For me, itu yang paling penting.  Selain rajin, sayang budak, tak berkira, soal emosi tu mampu menangani anak- anak ataupon tak benda paling penting...

Sebab tu... bila ramai orang tanya, kenapa D tak ambik maid, susahkan jaga anak kembar sendiri.  Susah, memang susah.  Tapi besarkan anak, sekali seumur hidup.  Kalo 4 anak, 4 kali seumur hidup la kan (Get it? Hehehe)  Tapi I tak boleh fikir, even for a split second, yang kalau ditakdirkan Allah S.W.T , rezeki I tak baik, emmm.... Entah lah kan...

But then again, orang yang hantar anak pegi taska ada justification sendiri, macam tu gak la orang yang hantar anak dekat babysitter or choose to have maid.  Own preferences.  Tapi masing- masing mesti dah buat pertimbangan yang baik, kan?

Anyway... post takde isi... Sebab fikiran sedang huru hara.

2 comments:

Zai Hashim said...

that is why we should never judge people, we dont know what they are going through, we dont know how hard they try to survive...

hopefully everything will be alright for you, its not easy tapi, pasti ada hikmat on whatever is happening and going to jadi....

be strong my friend... hugs

Diana Abdul Molok said...

inshaAllah :) thanks for the kind words G. I am strong, u know that already, right? :)