Tuesday, July 17, 2012

"For things to change, I need to change"

Just a short entry, I promise.  Meminjam quote dari trainer yang memang happening (from the 3 days training I am currently attending), dalam banyak- banyak quote dan kata- kata peransang yang beliau gunakan, ni antara yang terngiang kat telinga aku.  Kena cakap "For thing to change, I need to change" sambil angkat tangan keudara, dan point to self.  

It was mentioned that kau tak boleh ubah orang.  Susah kottt nak change the way people behave, or work and they way they have worked for years.... Macam analogy yang diberi kan, can you change your mother in law?  Yes, for the guys (hehehe) but not for you no no no.  But there is one thing you can do easily (not that easy), which is to influence others. 

Lepas tu kan, kena la ingat sikit, kita ni dok nak harap orang berubah.  Kita bila lagi?  Rasanya mulai sekarang, sebelum dok nak complaint itu ini, semua tak puas hati dengan orang, nak berubah untuk diri sendiri dulu.  Diri sendiri betul tak, diri sendiri jujur dan amanah tak, diri sendiri sopan santun tak.  Memang relevant la kan untuk diri sendiri yang kuat komplen ni....  I rasa konsepnya di sini senang jer, sila la tengok cermin dan lihat apa weakness diri sendiri.  Kemudian cuba betulkan. 

Satu lagi diberitahu, kalau dok komplen belakang- belakang jer tak guna.  Kalau tak puas hati, cakap je depan- depan.  Bagitau boss, baru kellllasssss gitu.  Dosa katanye, tak puas hati cakap belakang- belakang pehtu mengumpat kat colleague.  Baiklah, lenkali saya tak puas hati saya akan mengetuk pintu bilik bos saya untuk bersuara.  Cettt.  Ada berani?

3 comments:

Zai Hashim said...

i need to change too and will do so soon....InsyaAllah

♥ balkidz_hunny ♥ said...

ok, rasa kena tembak tepat kat kepala sendiri. hehe

Diana Abdul Molok said...

Zai: give change a try, you will like it inshaAllah.

Balkidz_hunny: hehehe tak maksud nak tembak sesape tawwww