Thursday, November 01, 2012

Anak - anak Twin Mommy...

Semalam pergi check up kat Columbia Asia kat Cheras nun, sebab baru discover diorang ada jugak night clinic every Wednesday, dan juga clinic pada hari Sabtu.  Memang tak menyesal lah buat keputusan nak check up dengan Dr Norshida Brahim, instead of Dr Anita Rina KPMC.  Check up nya thorough.  Dr Norshida Brahim ni orang nye teliti, lemah lembut, sopan santun, peramah, dan explain macam- macam kat kita.  Tujuan pergi semalam memang nak try doctor ni, if likeable nak continue check up kat sini sampai ada cuti (next year) untuk pergi check up government.  Lagi satu untuk dapatkan second opinion, kalau tengok post yang sebelum ni kat sini tentang anak twin Mommy tu....
So kesimpulan nye memang betul lah Mommy carrying twins, Alhamdulillah.  Tengok gambar kat bawah ni... gambar bawah anak pertama, kepala dia at bawah.  Menurut doctor, dia akan keluar dulu masa bersalin.  Twin ke dua pulak, kepala dia kat atas... ini anak ke dua. 
Gambar anak- anak...
So bila cakap pasal siapa keluar dulu, my question would be hemmmm will I be able to do vaginal delivery?  Dah tanya Dr Norshida, she said that kalau private practice, dengan dia memang takleh bersalin normal, dia tak buat.  The reason being, even if both Mom and anak-2 are fit to deliver normally, perlu 2 orang doctor untuk sambut.  Kat Columbia Asia ni cuma ada 2 org OBGYN jer... so that left her alone lah to deliver my babies.  Sucks, kan.  So takpelah yang itu kita work out nanti yer. 
Anyway, based on semalam Alhamdulillah both of them are healthy, measurement wise memang sesuai dengan age.  Tapi that is if there is only one of them.  Since ada dua, ada possibility akan keluar awal sebab besar. 
Placenta (uri) pula berasingan.  Kalau berasingan means, non- identical atau fraternal twins lah.  Jantina bolegh jadi berlainan sebab non- identical.  Kalau identical tu akan sama jantina.  Perwatakan, minat dan sebagainya juga adalah berbeza for fraternal twins ni.  Fraternal twins ni terjadi oleh dua sperm dan dua telur berasingan yang bersenyawa.  Risk- wise, separate placenta ni kurang risk komplikasi nye.  Contoh thing that could happen when they share placenta is the sizes of the foetus could be significantly different (1 big and 1 small).  Nanti 1 day maybe I will post more details about identical and non- identical twins ni.  Existing research and posts dah banyak sebenarnya cuma kena banyak google dan membaca. 
Apa pun doakan hopefully all will be all right.  I have so much to think about when it comes to two of them.  Such as kalau c-sec nanti lambat recover kesian kat 3 orang anak- anak Mommy, will they be able to grow healthily, dan sebagainya.  But that's again is up to Him right.  Doa je banyak- banyak.

1 comment:

Zai Hashim said...

InsyaAllah D, everything will be fine and smooth for u (except for tak lalu makan n muntah tu...tahan je lah kan..hehehe). My prayers is always for you my friend...stay strong k...